Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2006 01:00 - Искаме правото си на избор обратно
Автор: fivecents Категория: Други   
Прочетен: 22077 Коментари: 57 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2006 18:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Да се преборим за правата си заедно – минута мобилен разговор за 5 евроцента!!

 

В продължение на целия преход българинът бе принуден да търпи диктата на всякакъв вид монополи – държавни и частни. При соцреализма бяхме свикнали, че нямаме избор – това е “цената” на бащинската грижа на Партията. Каква бе изненадата, когато разбрахме, че още по-страшен е частния монопол, особено в “нови” сектори като мобилните телекомуникации. Преди повече от десет години се започна с една "дребна" инвестиция от първите 20 милиона долара с които стартира Мобилтел. Преди няколко години компанията бе продадена за повече от милиард и шестотин милиона евро. Огромната част от инвестициите бяха реинвестирана печалба, генерирана от доходи от свръхвисоки цени и политически гарантиран монопол. Конкуренция бе допусната едва преди няколко години, но останаха едни от най-високите в Европа цени на мобилни телефонни разговори.  Със сигурност най-високите, измерени спрямо покупателна способност.

Оказа се ,че милиардната инвестиция на Телеком Аустрия си е струвала, защото в консолидираните отчети година след придобивката изведнъж огромната австрийска компания “произведе” печалба от 46 милиона евро – за пръв път след няколко годишна суша. Аналитиците обясняват този поврат със свръхприходите, които генерира българския мобилен оператор от продажбата на услуги на българския пазар на мобилни услуги.

Тогава ми дотегна от "добродетелите" на частния монопол и реших да предложа рецепта за реакция на потребителя - гражданин – типична за либералните икономики и развитите демократични общества.

Целта е с пазарни механизми и граждански тип реакция да си отвоюваме правото на “европейски” цени на мобилните разговори – примерно по 5 евроцента на минута. Инициативата ще я наречем Група за потребителски натиск. Разбирате, че едва ли някой може да проумее в детайли сложните тарифни планове на отделните оператори, в койти с големи букви се изписват евтините минути и почти никъде няма информация за стандартните тарифи. Подобно на банките, които рекламират 6-7% европейски лихви, но справка в “моите пари” разкриват картина от нива над 12%.

За да успее нашия план да създадем типичната група за потребителски натиск и отправим "търгово" предложение на принципа "first come first served" - печели първия отговорил на условията - към съществуващите мобилни оператори са необходими няколко предпоставки:

1.     Необходимо е максимално количество потребители, независимо при кой оператор са в момента, да заявят интерес от участие в тази интернет базирана Група за потребителски натискл Те могат да се присъединят към инициативата като изпратят е-мейл на адрес fivecents@abv.bg със съдържание copy-paste или подобрено –  “Присъединявам се към инициативата за потребителски  натиск по проект мобилен разговор за 5 евроцента дневна тарифа и съм готов /а/ да се възползувам от предложението на онзи оператор, който пръв отговори на искането на тази група.” След което моля да разпространявате емейл чрез максимален кръг ваши приятели, като не забравяте да изпращате копие до fivecents@abv.bg или да публикувате коментар в блога-

2.     Необходимо условие за успеха на нашето начинание е заедно с писмото, да упражним натиск върху Комисията за регулиране на съобщенията за правото на безплатна преносимост на мобилните номера, която трябва да бъде лесна и прозрачна процедура.Комисията отдавна е длъжник на българския потребител, който не без основание я подозира в “скрито” заиграване с частните монополи. Публичната обява на нашето търгово предложение към мобилните оператори ще получи допълнителна легитимност, тъй като е известно, че потребителите са “закрепостени” към мобилния оператор заради неудобствата от смяната на номера.

3. Тъй като държателите на фиксираната мрежа имат свой собствен принос за високите цени на мобилната телефония ще поискаме от регулатора или Комисията за защита на конкуренцията да постанови монополна практика и застави БТК рязко да съкрати цените на пренос на данни по нейната мрежа, независимо от оператора.

Колкото повече са участници в нашата група за потребителски натиск, толкова по-големи са шансовете за успех.

Посланието ни е просто – всички, които се присъединят към Проекта “Мобилен разговор за 5 евроцента” ще получат правото да променят договора си или сключат нов с този оператор, който отговори на нашите искания.

За да бъдем достатъчно солидни в искането си, то ще бъде формализирано, едва след получаването на първите 2000 заявки за съпричастност.

Вероятно ще имаме известни незначителни разходи, но предлагам всичко да бъде безплатно по принцип, и да оставим на онези от нас, които решат да дарят средства за покриване на разходите на инициативата. Ние ще водим отчет за всеки потенциален разход и ще ги препращаме към нашите донори и на всички участници.

Ако успеем, ще преминем – с така вече създадената група – и към други цели – Вие най-добре ще посочите кои.

Заедно сме огромна сила, която може сериозно да разтърси удобното безвремие на родните ни монополи и статуквото, което ни прави заложници.

Със сигурност ще бъдем обвинявани, че работим в полза на един или друг частен интерес. Да, действително ние ще работим в полза на всеки оператор, който се съгласи на нашите условия – 5 евроцента на минута – стандартна тарифа в работно време.

Още по-сигурно е, че ще бъде направен опит да бъдем дискредитирани, тъй като става въпрос за много милиони евро, незаработени в пазарна конкуренция.

 

Искаме правото си на избор обратно!”

 Инициатор - idvassilev.blog.bg


ЗА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИТЕ ДОБАВЕТЕ КОМЕНТАР,  ЗАЕДНО С ПРОИЗВОЛНО ГЕНЕРИРАНИЯ В БЛОГА НОМЕР, С ВАШЕТО ИМЕ, ФАМИЛИЯ И ЕМЕЙЛ
ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ЕМЕЙЛ ДО fivecents@abv.bg ПОДКРЕПА И ВАШЕТО ИМЕ И ФАМИЛИЯ 



Тагове:   обратно,


Гласувай:
0



1. killu -
14.11.2006 09:36
малко ми мирише на спам иначе съм за!
цитирай
2. starlight - хубаво
14.11.2006 09:42
хубаво, само дето така предложената схема за натиск ще доведе само до известно количество спам и "секуро" на мобилните оператори.
цитирай
3. fivecents - Илиян Василев
14.11.2006 10:22
Стоя с името си, както и хората които са подкрепили до тук. Иначе имате право на всички съмнения - действително спамът е навсякъде. Но ако се страхуваме поради това да защитим права тогава спамът си е свършил работта - превърнал ни е в пасивни и управляеми люде. Нали не мислите, че сме наивници.
цитирай
4. анонимен - Веселин Николов - dzver at abv bg
14.11.2006 11:28
Подкрепям ви, но мисля че удачният начин е чрез онлайн подписка. Има няколко подходящи за целта сайта.
цитирай
5. fivecents - Илиян Василев
14.11.2006 11:35
Пред ложете и подкрепете - подобни инициативи имат мрежов, а не йерархичен характер. Целта ми е да успеем, а не да бъде непременно по начина, по който е стартирал. Би било добре да се ангажира максимален Интернет ресурс. Единственото, което трябва е да се благодари на всеки участник и да се съхрани база данни за обратна връзка когато настъпи денят Х
цитирай
6. анонимен - yako
14.11.2006 12:11
яко! крайно време е да се сложи край на този олигопол. Цените и таксите са съмнително високи.
цитирай
7. анонимен - P r e d l o j e n i e
14.11.2006 12:14
Не можете ли да пуснете някакво кратко резюме на този призив. Дългичко е за четене.
цитирай
8. thehobbit - Подкрепям по принцип - Радан Кънев
14.11.2006 13:47
мейл: rmkanev@gmail.com

но не съм убеден, че ще ми е лесно да сменя номера си (ако някой реагира), защото трябва все пак трябва да го решим всички съдружници в кантората :)))
цитирай
9. анонимен - Подкрепа за гражданската инициатива
14.11.2006 15:39
Многото гласове на гражданското общество може и да повдигне планината.
цитирай
10. churchoftheseven - Приемете Върховния Дух в душите си.
14.11.2006 17:37
Духовното над материалното.
цитирай
11. анонимен - най после нещо реално макар и наивно
14.11.2006 20:09
напълно подкрепям - няма в света по скъпи услуги от мобилните в България
цитирай
12. анонимен - Подкрепям Ви на 100%!
15.11.2006 09:44
Моят e-mail e: anna_alexova@abv.bg

Анна Алексова
цитирай
13. анонимен - Е и?
15.11.2006 11:04
Ами сърдете се, че породата ни е такава. Българина може да няма какво да яде и детето му да седи гладно, но винаги има пари за бензин, цигари и телефон !
цитирай
14. tsvete - Тцвете
15.11.2006 12:13
Аз подкрепих инициативата и разпратих имейл на мой познати.Мисля,че това е една добра идея.
цитирай
15. fivecents - Ot Milena
15.11.2006 12:29
Ako vseki izprati tova poslanie na priatelite si niama nachin na da ne uspeem
Mili vsichki,

Molia posetete http://fivecents.blog.bg i podkrepete intiativata. Zaedno
mojem.

Pozdravi, milena
цитирай
16. fivecents - Писна ми от монопол!
15.11.2006 15:22
Подкрепям с 2 ръце! Писна ми от монопол!


Anelia Baklova,

Journalist, PR consultant

Mobile:+ 359 888 42 70 69

Tel.:+ 359 2 74 80 87

e-mail address: aneliab@abv.bg

цитирай
17. анонимен - Krassimira Kraeva - Dancheva
15.11.2006 15:24
Podkrepyam iniciativata! I vsichki drugi podobni nachinania deistvia...
цитирай
18. анонимен - Подкрепям!
15.11.2006 21:17
12 години съм абонат на Мобилтел като съм имал до 140 телефона!!!Обслужването е кофти.Ухажват ме само когато трябва да преподпиша договора-след това ме забравят.Миналата седмица се обаждах на обслужващия ме младеж над десет пъти за да ми изпратят два нови телефонаИма споразумение между операторите,защото щом ми изтече договора и почват да ми се обаждат всички ,а след това спират.Стоян Павлов
цитирай
19. boyoto - ЗА
15.11.2006 23:51
Писна ми от монопол и олигопол!


boyopopov@gmail.com
цитирай
20. анонимен - подкрепям
16.11.2006 20:55
Подкрепям инициативата!
dilmana_dialog@yahoo.com
цитирай
21. анонимен - Подкрепям
16.11.2006 22:21
Подкрепям инициативата.
цитирай
22. анонимен - za 5-te centa
17.11.2006 19:10
Podkrepiam s dwe race
цитирай
23. анонимен - za 5-te centa
17.11.2006 19:49
Az sym za.
цитирай
24. анонимен - za 5-te centa
17.11.2006 19:50
Подкрепям инициятивата.
цитирай
25. анонимен - абсолютна подкрепа
19.11.2006 10:54
абсолютна подкрепа
цитирай
26. анонимен - За 5-те цента
21.11.2006 16:33
Абсолютна подкрепа.
.
Георги Попов, jorje_popov@abv.bg
цитирай
27. анонимен - Подкрепям - Павлина Детистова
24.11.2006 22:58
Подкрепям - Павлина Детистова
цитирай
28. анонимен - За 5 евроцента. Боряна Лазова-Илиева
24.11.2006 23:07
Одобрявам инициативата Ви
ще се радвам, ако стане.
цитирай
29. анонимен - за 5-те цента
27.11.2006 09:31
подкрепям изцяло инициативата крайно време е да има истинска конкуренция и реална пазарна икономика в телекомуникациите
цитирай
30. анонимен - Lyuba Nikolova
27.11.2006 09:41
Podkrepqm iniciativata!!!
цитирай
31. анонимен - 100% Vi podkrepiam.
27.11.2006 09:54
Podkrepiam iniciativata Vi 100%
цитирай
32. анонимен - i 5 centa sa mnogo!
27.11.2006 09:56
Podkrepiam Vi.
Aleksandyr Aleksandrov
цитирай
33. анонимен - dobre
27.11.2006 12:13
mi da opitame. pak moje i da stane - Alex
цитирай
34. анонимен - Биляна
27.11.2006 12:16
Принципно съм съгласна с идеята, ама как смятате да "омагьосате" операторите да се съгласят на тези условия.
цитирай
35. анонимен - Ивайло Гелов
27.11.2006 12:26
Съгласен съм и подкрепям инициативата.
Имам въпрос - как именно ще се осъществи този натиск върху Комисията ?
И само да спомена, че ако не сравняваме цените спрямо покупателна способност, а по абсолютна стойност - цените в Чехия например са поне 1,5 пъти по-високи от българските (говоря за T-Online)
цитирай
36. анонимен - i 5 centa sa mnogo
27.11.2006 12:34
Podkrepiam vi
цитирай
37. анонимен - аз съм за 5 стотинки
27.11.2006 14:48
Подкрепям ви
цитирай
38. анонимен - подкрепям
27.11.2006 21:57
Да се обединим всички.Аз също съм абонат от над 10 години на МТел и нямам никакви реални привилегии от това че независимо от големината на сметките си ги плащам редовно, но пробвах веднаж да закаснея и веднага викнаха да си търсят тяхното.Цените наистина са най-високите ,а да неговорим и за таксите за които неполучаваме реална услуга.На доста мета в Европа когато си на договор няма такси ,а телефон последен модел оператора ти го дава за 1 евро ,само да останеш техен клиент-това е пазарна икономика подчинена на правилото "Клиента винаги е прав и ние трябва да му служим"
цитирай
39. анонимен - и аз подкрепям
28.11.2006 10:05
В момента, в които някой оператор 'се усети' че пазарът няма да тъпри вечно надутите цени, има възможност и предложи гореспоменатите условия, веднага забравям за Мобилтел.
цитирай
40. анонимен - podkrepiam
28.11.2006 10:43
podkrepiam tazi initiativa

Viktoria Filipova
цитирай
41. анонимен - Подкрепям тази инициатива, но. . . . ...
29.11.2006 11:55
Подкрепям тази инициатива,но.....Като начало е добре ,но само като начало,защото монополите и то частните с цената на всичко ще се стремят да запазят статуквото,въпреки демагогските приказки за конкуренция и тем подобни алабалистики,с които само се замъгляват нещата-вижте навсъкъде и в Европа даже се върши точно обратното-големите концерни се окрупняват и съединяват помежду си- само и само да се запази монополизма и да диктуват нещата,а иначе пропагандата действа в посока да скрие истината.Това между другото е от край време в Запада и заради там са толкова омаяни и задръстени....Смятам, че без радикални протести и действия резултатът ще е нулев,както и във всички останали сектори на социума.......
И. Иванов
цитирай
42. анонимен - na voina kato na voina
30.11.2006 17:50
S vas sum!!! Bate Vasko
цитирай
43. анонимен - Да се преборим
02.12.2006 21:39
Присъединявам се към инициативата за потребителски натиск по проект мобилен разговор за 5 евроцента дневна тарифа и съм готов да се възползувам от предложението на онзи оператор, който пръв отговори на искането на тази група. Цветан Грозданов omom@data.bg
цитирай
44. анонимен - Да се преборим
02.12.2006 21:43
Присъединявам се към инициативата за потребителски натиск по проект мобилен разговор за 5 евроцента дневна тарифа и съм готов да се възползувам от предложението на онзи оператор, който пръв отговори на искането на тази група. Цветан Грозданов omom@data.bg
цитирай
45. анонимен - podkrepiam
11.12.2006 15:36
5 centa
цитирай
46. анонимен - Да опитаме
11.12.2006 15:52
Идеята е много добра!
Не може ли някой /"вътре в нещата"/да направи анализ на всички програми /тарифи/на всички наши оператори-да ги подреди по средна цена на минута разговор и добави условията на договора.За сравнение да даде същите данни за някои европейски оператори.Така ще "лъснат"още повече неизгодните условия на нашите оператори!
Защо да не си помогнем и борим за правата си?
toshiv@abv.bg
цитирай
47. анонимен - Отивам при този,който предложи най-добри условия.
11.12.2006 17:39
Време е да почнем да търсим и ние правата си.Не е възможно да бъдем мачкани непрекъснато от всеки и за всичко.
цитирай
48. анонимен - Отивам при този,който предложи най-добри условия.
11.12.2006 17:41
Време е да почнем да търсим и ние правата си.Не е възможно да бъдем мачкани непрекъснато от всеки и за всичко.
цитирай
49. анонимен - Подкрепям проекта "минута мобилен разговор за 5 евроцента"!
12.12.2006 13:12
Коментар: Поздравления на Илиан Василев за инициативата и за мисленето зад нея. Хайде наслука! Има и други интересни приложения на този "търгов" подход. Само да се запазим чисти - без задни мисли да правим от това кариера или пари, а заради гъдела да постигнем подобрение. И за нас, и за другите.

Георги Желязков
brassway@techno-link.com
цитирай
50. анонимен - izkustveno bese potdarzan monopola
14.12.2006 15:09
dori v UK ima po-evtini tarifi ot BG!
цитирай
51. анонимен - Подкрепям
20.12.2006 10:04
Подкрепям изцяло начинанието, но за съжаление в България няма будни хора и инициативата няма да има нужния ефект.
цитирай
52. анонимен - НЕ, НА БЕЗБОЖНО ВИСОКИТЕ ЦЕНИ!!!
23.12.2006 20:23
Стига със скъпите телефонни тарифи. В 21 век трябва да общуваме помежду си повече, а за да се случва това телефонните услуги трябва да са достъпни!!!
цитирай
53. анонимен - toni stoicheva
08.01.2007 21:17
toni stoicheva
цитирай
54. анонимен - подкрепям
08.01.2007 21:21
поздравления за хубавата инициатива.аман вече от измамници.
цитирай
55. анонимен - Присъединявам се
23.01.2007 03:04
Невена Гюрова

veny_g[at]abv.bg
цитирай
56. анонимен - и аз съм за
30.01.2007 14:42
подкрепям и не само за цените на gsm
цитирай
57. анонимен - подкрепям
26.02.2007 22:27
подкрепям - моля проверете пощенската кутия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fivecents
Категория: Други
Прочетен: 101291
Постинги: 7
Коментари: 128
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031