Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2006 04:19 - Реакцията на операторите и институциите
Автор: fivecents Категория: Други   
Прочетен: 3288 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2006 18:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Драги приятели,

Реакцията на операторите на нашето предложение е напълно предвидима - търси се маргинализация и размиване на инициативата. Но темата е вече повдигната в публичното пространство и съм сигурен, че сме на прав път.
Защо?
Проведената среща в сряда, 29 ноември т.г., на която бях поканен, но не успях да присъствам разкри основните играчи и техните позиции. Мобилтел, като държател на статуквото, бе принуден да оповести публично несъгласието си с преносимостта на номерата. Тази компания реагира негативно и на нашата инициатива - представител заяви, че Мобилтел регистрира 10 % увеличение и при настоящата ценова политика. Тоест - няма нужда да се съобразяваме с подобни инициативи. Разликата е, че всякакви примамливи оферти за минута разговор за стотинка, безброй безплатни минути касаят само "зарибяването" на нови клиенти, или пък се неутрализират с лихва от тарифите в натоварено време, роуминг ексцесиите, да не говорим за предплатените карти. Принципно същата бе реакцията и на Глобул, че цената е нереална - или че "отдавна" има подобна цена. Вивател бяха по-умерени в негативната реакция - на този етап не сме в състояние. Забравят, че те също имат принос чрез БТК.
Трудно, дори невъзможно е да се борим за правата си, ако държавните институции подкрепят монополите. Комисията за защита НА конкуренцията.
Своето място в стройната система има и Парламента - не случайно Мобилтел искат промени в закона. Сигурно е, че там могат да спечелят време както по технологични причини - законодателното време - но и възможността да наложат такива условия, включително цени за "откупуване на крепостното право" които да обезсърчат желаещите да преминат към друг оператор. Комисията за защита на конкуренция гръмко мълчи.
Следващият рубеж е съдебната система, която може да вкара в съдебна процедура и замрази прехода към преносимостта - до изясняване на казуса. А е известно, че почти всеки закон у нас , в това число и Законът за далекосъобщенията има вратички за тълкувания, които дават огромен шанс за атакуване на всеки акт на изпълнителната власт или регулаторен орган. Особено ако няма обществен и граждански натиск.
Радостно е ,че имаме ход и той ще Ви бъде съобщен на пресконференцията, която ще проведем след 10 дни.
Последните две седмици разкриха ярко основните ни проблеми и опоненти.
Време е да планираме действията си и да усилим натиска.
Забележете България, която има европейски комисар, който ще защитава потребителите, е страна на монополи и безконтролен натиск върху потребителите. Нека печелят, но за сметка на по-широко ветрило от услуги, по-качествени услуги и като се съревновават. А не като дегенерират стопанската и социалната среда.За Ваше сведение годишния пазар на мобилни телекомуникационни услуги се изчислява на над милиард и половина милиона лева. Преценете какъв е размерът на монополната рента за разпределение, ако сегашните тарифи са завишени 2-3 пъти.
Ще бъде много трудно - става дума за няколко стотин милиона евро незаработена в пазарна конкуренция монополна рента, платима от "закрепостени" потребители. Да сте чули Омбудсманът да се е намесил, или някоя друга важна фигура!
Време е за натиск! 

Илиян Василев

ЗА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИТЕ ДОБАВЕТЕ КОМЕНТАР,  ЗАЕДНО С ПРОИЗВОЛНО ГЕНЕРИРАНИЯ В БЛОГА НОМЕР, С ВАШЕТО ИМЕ, ФАМИЛИЯ И ЕМЕЙЛ
ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ЕМЕЙЛ ДО fivecents@abv.bg ПОДКРЕПА И ВАШЕТО ИМЕ И ФАМИЛИЯ 



Тагове:   операторите,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ok
02.12.2006 19:14
и все пак не виждам все още голям наплив на поддръжници за идеята но и да имаше какво ви кара да вярвате че тя няма да изчезне като подписите за референдум за АЕц козлодуй аз самия съм с договори и към двата оператора и немога да си позволя да ги бойкотира заради работата ми как трябва да се постъпи в този случаи а и е ясно че винаги могат да изтъкнат че съм подписал договор с определени задължения?
цитирай
2. анонимен - zashto ne uspqvame
03.12.2006 21:18
udivitelno e neverieto na nas bulgarite che neshtata mogat da se sluchat. za vsqka ideq predlojena ot nqkoi vednaga se namirat hilqdi argumenti zashto nqma da stane, reshava se che nqma da stane i syotvetno ne se pravi i na kraq nishto ne stava estestveno. bratq bulgari, opitaite pone vednyj neshto naistina i shte vidite che shte stane.
цитирай
3. анонимен - zashto ne uspqvame
03.12.2006 21:19
udivitelno e neverieto na nas bulgarite che neshtata mogat da se sluchat. za vsqka ideq predlojena ot nqkoi vednaga se namirat hilqdi argumenti zashto nqma da stane, reshava se che nqma da stane i syotvetno ne se pravi i na kraq nishto ne stava estestveno. bratq bulgari, opitaite pone vednyj neshto naistina i shte vidite che shte stane.
цитирай
4. анонимен - Taka E! :(
08.12.2006 04:27
EU, AMA??? добро и приятно - доколкото може да бъде приятно
цитирай
5. alexz - dolu monopolistite, az mislq da si spra Mtel-ite... ;(
08.12.2006 04:37
Долу монополистите, аз мисля да си спра Мтел - ите! :(
просто няма какво да ми предложат, всичките им тарифи са ЕГОЦЕНТРИЧНИ, насочени към окрупняванв на монополното им положение, а аз не смятам да съм част от това! :(
цитирай
6. анонимен - Подкрепа
10.12.2006 11:59
Време е да се спре пълненето на банковите сметки на мобилните оператори. Дано още хора повярват в тази добра инициатива и да я подкрепят, а не само да следят отстрани неиното развитие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fivecents
Категория: Други
Прочетен: 101413
Постинги: 7
Коментари: 128
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930